A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2014. január 1., szerda

Új év - parancsolt ünnep

Kedves hívek!


Az Új év kezdetén szeretném Nektek áldásomat kívánni. Legyen ez egy boldog, békés és áldott Új év Nektek. Az Úr áldása kísérjen benneteket minden nap és kezdjétek ezt az új évet reményteljesen, bátran és erős bizalommal fordulva Istenhez. Ez a vidám, keresztény remény mindannyiunk számára szükséges. Ha csak egy pillantást vetünk a világ eseményeire, akkor ténylegesen nehéznek tűnik és évről évre nehezebb lesz, tényleg reményteljesen a jövőbe nézni.

Társadalmunk vallási, szellemi és erkölcsi süllyedése gyorsan halad előre. Még a jó szándékú emberek sem maradnak érintetlenek, sőt veszélyben vannak, hogy ez magával sodorja.

Egy pap testvérünk Franciaországban, aki évek óta egy lelkigyakorlati házat vezet, azt mondta nekünk, hogy a lelkigyakorlatok egy csodálatos apostolátus de évről évre több lesz a nehéz eset, a szinte majdnem megoldhatatlan probléma.

Más szavakkal: a társadalmi krízis eléri a jó szándékú embereket, a hithű katolikusokat is, hiszen nem egy üvegházban élünk, a tradíció álomvilágában, hanem pont ebben a világban, ahogy látjuk és tapasztaljuk. Így évről évre nehezebb lesz igaz katolikus életet élni, legyen ez a családi vagy egyéni vonatkozású.

De nem szabad a bátorságunkat feladni és azt gondolni, hogy nincsen többé remény és minden erőfeszítés így is úgy is kudarcra van ítélve. Nem, ennél tévesebb felfogás nincs!

Egy igazi keresztény a reménység embere és nem a kilátástalanságé!

Az új év kezdetén emlékezzünk arra, hogy a Jóisten különös időkben különleges kegyelmeket, különleges segédeszközöket is ad.

Ezt az alapelvet szeretném ma bemutatni és 2 gondolatot, illetve 2 mottót adni az új évhez.

A mai világ 2 fő bajban szenved, melyek az általános istentelenségből fakadnak.
  1. Mivel a világ elvesztette Istent, az emberekben a szeretet is elhidegült. Igazi szeretet csak Istenben maradandó. Ha a szeretet elhidegül, akkor az egoizmus győzedelmeskedik: tapintatlanság, keménység, erőszakoskodás, gonoszság. Ez a mostani időszak első baja: a tapintatlan egoizmus.
  2. Mivel a világ elvesztette teremtőjét, így zavart kapcsolata van a teremtéshez is, a természethez és a természet törvényeihez. Az ember természetellenes lett, a számítógép technikájával és a fantasy filmekkel egy áll világot épített magának, egy irreális világot irreális törvényekkel. Az időnk második baja ez a természetellenesség: a kilúgozott ember menekülése egy irreális világba, a látszat világába, mely tönkre teszi az embert mivel ez egy támadás a természet ellen.
Ezek a bajok annak a betegségnek a fő jellemzői, amely a mai világot megfertőzte. Ebből a diagnózisból kiindulva szeretnék 2 gyógymódot ajánlani, melyek talán mint mottók szolgálhatnak ebben az új évben.

1. mottó

Az első mottót egy nagy szenttől, Szent Odilio-tól kölcsönöztem, aki a 10.században élt és Cluny kolostorában egy rettenetes egyházi krízist élt túl. Az úgynevezett saeculum obscurum-t, a sötét évszázadot. Ő a mottójával elérte, hogy nagyobb buzgóság virágzott Isten iránt. Kolostort épített 3000 szerzetessel. És mi volt a mottója amit most nekünk is utunkra szeretne adni?

A következő volt: Mindent szeretetben! Ezzel a programmal tevékenykedett mint apát és pap. Azt szokta mondani hogy: "inkább irgalomban legyek ítélve irgalmamért mint keménységem miatt keményen elátkozva."

Önzetlenül ajándékozta mindenkinek tiszta szeretetét és hogy a szegényeken tudjon segíteni saját maga is szegény lett, és amikor egy éhség idején kolostorát is megfosztotta mindentől, koldulni ment a szegényekért településről településre és felhívta az embereket segítségért. Bűnhődő bűnösökkel szemben olyan volt, mint Isten: határtalan és szeretettel teli a megbocsátásban. Akikkel együtt élt, azoknak megváltónk képmása volt. Azt szokták róla mondani hogy: "ha Odilio apát találkozik valakivel akkor az olyan mint ha egy ünnepnap költözne az ember lelkébe." A szeretete mint egy üdvözítő fény burkolta természetét és mindenkit boldogított akivel érintkezett.

Mindent szeretetben! lehetne szebb mottója ennek az új évnek?

Menyi diszharmóniát lehetne elkerülni, ha ezen mottó szerint élnénk.

Ahogy mondták Odilio apátról: "ha találkozott valakivel olyan volt mintha egy ünnep nap költözött volna az ember lelkébe." Milyen jó lenne, ha rólunk is ezt mondanák. Akivel találkozunk az év során, legyen szomszéd, idegen, előjáró vagy alkalmazott, barát vagy ellenfél- legyen ezeknek az embereknek az a benyomás rólunk, mintha lelkükbe egy ünnepnap költözne! Tudom, ez nem könnyű. Nem könnyű, egy rossz hangulaton, vagy morgó természeten túltenni magunkat, de milyen kár ha mások életét is megnehezítjük ezáltal. Dolgozzunk tehát magunkon, az emberek olyan hálásak egy kis szeretetért amit kapnak, ma jobban mint valaha! Hiszen boldoggá szeretnénk tenni az embereket akik jönnek hozzánk és akikkel dolgunk van- a családokban, az üzletekben, a munka-helyünkön, a társadalomban, az utcán. Mindent szeretetben!

2. mottó

Ez a jelmondat védjen meg minket a természetellenes élettől, az áll világtól amit a modern ember felépít magának.

Egyszerűen szörnyű megállapítani, hogy mennyi ember vesztette el a kapcsolatát a természethez és a reális világhoz. Naponta órákon keresztül szörfölnek az interneten, idejük java részét számítógép játékokkal, Facebookozással, vagy tévé nézéssel töltik el. Nem véletlen, hogy sok mozi film is ezt a trendet erősíti. A legköltségesebb és egyben legsikeresebb filmek a fantasy filmek, melyek milliárdos közönséget vezetnek egy fantázia világba, a mágia világába. Abba a fantázia világba, amellyel szép lassan elvesztik a kapcsolatukat a valós világgal. Valóban láthatjuk hova vezet ez a menekülés a fantázia világba: sátán és hatalmának hódolásához.

Az új álvilággal új törvényeket alkotunk. Nem akarjuk már a Isten által felállított természeti törvényeket. Újak kellenek, amelyek illenek az új világhoz. Nem akarjuk már a természet rendjét és határait tisztelni. A 10 parancsolat már nem érvényes. Szabadságot akarnak mindenben és mindenkinek, minden legyen megengedve: erkölcstelenség, homoszexualitás, abortusz, eutanázia, minden tekintély megtagadása. Az apa már nem a család feje, az anya nem a szíve, a gyermek nem gyermek. Az ember magát teszi a teremtés urává.

Ez a természetellenesség pedig tönkreteszi az embert. Az ember csak a természettel  harmóniában tud fejlődni. Az ember olyan, amilyennek Isten teremtette. Isten tudja a legjobban, mi felel meg az ember természetének legjobban, hogy mely törvények által fejlődik a legjobban. Ha rákényszerítünk az emberre egy új természetet és új törvényeket, akkor tönkre megy. Ezért vannak nagy számban a tönkrement egzisztenciák és lelki betegek.

Korunk betegsége ellen csak egy módszer van: Vissza a természethez (a jó szó értelmében!)

Igyekezzünk a természettel harmóniában élni, ápoljuk családjainkban a természettel való kapcsolatunkat. Tanuljuk meg a természet szépségét és a teremtés csodáit megint értékelni.

Mellőzzük a számítógép, a TV, a modern filmek áll világát. Ez méreg minden léleknek, főleg a fiatal lelkeknek.

A természettel való harmónia egyben harmónia a 10 parancsolattal. Isten úgy adta a parancsolatokat, hogy azok megfelelnek természetünknek és boldoggá tesznek minket.

Ne hagyjuk magunkat a modern világ által elvakítani, amely csak az élvezetekre céloz főleg a szexualitás kiélésére, amely jelen van szinte mindenhol. mintha az ember csak az élvezeteknek lett volna teremtve. Az ember elsősorban egy szellemi lény és ezért is lett a szellemi világnak teremtve, amely közelebb viszi Istenhez. Ne hagyjuk magunkat világunk erkölcstelenségétől megfertőzni. Igyekezzünk tiszta erkölcsös életet élni. Ne féljünk ettől a harctól! Akkor se, ha ez nehéz és sokba kerül. A győzelem annál csodálatosabb lesz. A megváltónk megígérte: Boldogok a tiszta szívűek mert meglátják Istent! Egy mélyebb Isten felismerése és az örök Isten dicsőségének látása a jutalom azoknak, akik egy tiszta életért küzdenek és nem engedik magukat a mindenhol jelenlevő erkölcstelenségtől bemocskolni.

Harmónia Isten teremtésével, a természettel és a természet törvényeivel, így szólal a 2. mottó tehát erre az évre.

A Jó isten ajándékozzon meg minket bölcsességgel ezekben a nehéz időkben, hogy egy jó keresztény életét élhessük. A Jóisten legyen velünk! Áldjon meg benneteket a kis Jézus és a mai napon, a körbemetélés ünnepén veszített vére szentelje meg lelketeket! A Szűz anya kísérjen és Szent József oltalmazzon benneteket egész évben

Így örömteljesesen kezdhetjük az új évet, és egy kisgyermek bizalmával vehetjük utunkat, amelyen a Jóisten vezet minket!

Ámen!