A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2013. december 15., vasárnap

Gaudete Vasárnap

Kedves Hívek!

Mindig nagy öröm Gaudete vasárnapot ünnepelni és Szent Pál nagyszerű négy felhívásait hallani, amelyeket Adventben ad nekünk.
  1. Örökké tartó öröm: "Örüljetek az Úrban mindig!"
  2. A jóság kisugárzása: "Ismerje meg mindenki szelídségeteket!"
  3. Gondtalanság: "Ne legyetek semmiben sem aggodalmaskodók..."
  4. Béke: "Istennek békéje, amely meghalad minden értelmet, megőrzi szíveteket..."

Ez a 4 buzdítás, melyeket Szent Pál elénk tár, egy adventi programot képeznek, de nem csak az adventi időszakra vonatkozik, hanem egész életünkre. Egyben egy isteni ajándék is mindazok számára, akik Istent tiszta szívvel keresik és eljövetelére készülődnek.

Az Egyháztanítók és Szent Tamás kifejtik, hogy ez a 4 csodálatos erény az istenszeretet hatásai bennünk. Más szavakkal, ha egy belső istenszeretet után igyekszünk, akkor a Szentlélek ezen erények gyümölcseit bennünk érleli. A Szentlélek gyümölcseihez tartoznak. Az öröm példáján ezt nagyon szépen be lehet mutatni és bizonyítani.

1. Mikor érzünk örömet, mikor tölti el szívünket?

Minden alkalommal, amikor kapcsolatba kerülünk olyasmivel, amit/akit szeretünk. Amikor egy szeretett személlyel találkozunk vagy például ajándékot kapunk. Minél nagyobb és nemesebb a szeretet, annál mélyebb az öröm is. Ezért azok az emberek, akik Istent mindenekfelett szeretik, nagyobb az örömük is. Ez pedig olyan öröm, amit soha el nem lehet veszíteni, ameddig Istent szívünkben őrizzük.

Ezért is voltak a szentek mindig a legboldogabbak, mivel hatalmas istenszeretetük volt. A szentek bizonyítják, hogy ez az öröm rendíthetetlen és a nehéz szenvedésekben is megmarad. Szent Pál mondta, hogy a "Minden szomorúságban is öröm van bennem." Ez az öröm teljessége: örül az ember, hogy Jézusért megalázást viselhet, mivel ez a szenvedés hasonlóvá teszi Jézushoz és közelebb viszi hozzá, a szív szeretettjéhez.

Egy nagyon szép példát találunk Szent Erzsébetben, Magyarország egyik legnagyobb szentjében. Amikor rokonai kiűzték kastélyából, minden vagyonát elvesztette és gyerekeivel az éjszaka közepén egyedül az utcán találta magát. Mit tett? El tudjátok képzelni?

Más nő ennyi megalázás után nagy valószínűségél összeesett volna, de ő elment a ferences templomba és elkezdte a Te Deum-ot énekelni. Ezt a keserű igazságtalanságot örömteli szívvel viselte el. Érdekes megjegyezni, hogy mit szokott mondani amikor hívő embereket búskomor arccal látott meg. "Úgy néznek ki, mintha Istent akarnák megijeszteni."

Milyen nagyszerűen tanulhatunk Szent Erzsébettől. Soha nincs okunk boldogtalannak lenni. Igyekezzünk Istent mindig önzetlenebbül és hűségesebben szeretni, hogy a mi lelkünkben sem vesszen el az öröm és az élet megpróbáltatásait elviselhessük.

2. A jóság kisugárzása

Ez is a szeretet gyümölcse. A szeretet sajátossága, hogy szeretne megosztani, továbbadni, másokra kisugározni, minden emberrel szemben jóságos és irgalmas lenni.

A reformáció ideje alatt a nagy szentek két fegyvert használtak az eretnekség, a hitetlenség és erkölcstelenség legyőzéséhez: A tanítás tisztaságát és a jóság legyőzhetetlenségét.

Borromeo Szent Károly, Kaniziusz Szent Péter és Szent Ignácról kimondottan feljegyezték, hogy különleges kedvességük miatt nyerték el az emberek szívét.

Tudták, a jóság az egyetlen kulcs a szívhez. Mivel hasonló zavaros időben élünk, tegyünk tehát mi is így. Ha lelkeket szeretnénk nyerni akkor használjuk mi is ezt a két fegyvert: az erős hitünk bizonyítékát és különösen szívünk jóságát. Urunk is így nyerte el a bűnösök szívét, tiszta és jóságos szavával és bégbocsátásával magához hívta a bűnösöket, hogy utána jó útra térítse őket: "Menj, de többé ne vétkezzél!"

3. Isten gyermekeinek gondtalansága

"Ne legyetek semmiben sem aggodalmaskodók..." -Hogy lehet nehéz időkben aggodalom nélkül élni?

Lefebvre érsek egy interjúban szép választ adott. Megkérdezték, hogy nem csinál gondot magának abból, hogy mennyi nehézséggel kell a papi testvériségnek szembe nézni. Bölcsen válaszolt: "Őszintén szólva semmilyen gondot nem csinálok magamnak ebből. Tudom, hogy a papi testvériség Isten műve és ha Istent hűségesen szolgáljuk, Ő saját maga fog a papi testvériségéről gondoskodni."

Milyen igaza volt az alapítónknak. 43 éven keresztül kellett a testvériségünknek sok és nehéz viharokat átélni és mindig megvédte és biztosan vezette a Jóisten úgy, hogy a mai napig is folytatja küldetését, ahogy Lefebvre érsek kapta Istentől.

Utánozzuk mi is alapítónk határtalan Istenbe vetett bizalmát! A szentírás is felhív minket erre: "Bízzátok gondjaitokat Istenre, Ő fog rólatok gondoskodni!"

Ez számunkra itt Budapesten is érvényes, ebben a viharban, amely kis közösségünket is megrázta. Isten ezen a viharon is biztosan keresztül fog vezetni minket vezetni, ha bízunk benne és hűségesen szolgáljuk Őt.

Szent Pál az olvasmányban is hozzánk szól. "Semmiről ne legyen gondotok, ima és hálaadás alatt legyenek kéréseitek Isten előtt". Ezt tegyük, minden gondjainkat adjuk át a Jóistennek. Minden gondjainkat és problémáinkat vigyük ma a Szentmisében Isten elé.

Nehéz megpróbáltatásokban is legyünk Istennek hálásak, mivel Isten a természetfeletti beállítottságunkat és szeretetünket vizsgálja. Próbára tesz minket, hogy képesek vagyunk e egymásnak megbocsájtani, igazságtalanságot nyugodtan eltűrni és egymással kibékülni.

Legyen mindig Jézus Krisztus szemünk előtt! Még meg sem született, már ki volt családjával együtt rekesztve, elutasították Betlehemben mint koldus csőcseléket. Születésénél elviselte a Királyok Királya a szegénységet és megaláztatást és mégsem volt az egész emberiség történetében nagyobb öröm mint akkor Karácsonykor! Őröm a kis Jézus szívében, a Szűzanya, Szent József és a pásztorokéban, mivel megszületett a Megváltó!

Már az első naptól fogva Megváltónk meg akarta mutatni, hogy készen kell állnunk a szegénység és megaláztatás elviselésére, de a szív gondtalanságával és vidámságával.

Amikor ezt megtesszük, Isten a

4. gyümölccsel ajándékoz meg minket, amely Isten békéje.

Ez a béke, amely minden felfogóképességünkön túl van, olyan béke, amely olyan mély, hogy csak Isten tudja adni. Ez a béke, ahogy Szent Pál mondja, megőrzi szívünket és gondolatainkat Krisztusnak és egyesít minket vele. Mivel vele vagyunk egyek, így egymás közt is egyek vagyunk.

Ez a béke Isten karácsonyi ajándéka. Az Úr angyala nyilatkoztatta ezt ki a pásztoroknak Betlehem mezein: "Békesség a földön a jóakaratú embereknek!"

Ez a béke nekünk is, a mi kis közösségünknek itt Budapesten, ajándékozva lett, mivel nem kételkedem, hogy ti is jóakaratú emberek vagytok és a mai Gaudete vasárnap tanításait szívetekben őrzitek.

Tartsuk tehát meg Szent Pál 4 buzdítását:

Ahogy Szent Erzsébet, ne legyünk soha szomorúak!

Tartsuk meg szívünk vidámságát, pont akkor, amikor igazságtalanság történik velünk!

Igyekezzünk minden emberel, kivétel nélkül, jóságunkat éreztetni! Bocsássunk meg egymásnak, ha van valami megbocsátani valónk. Járjunk jó példával, hogy senki ne panaszkodhasson ránk! Őrizzük meg szívünk nyugalmát Isten gyermekei gondtalanságában! Legyen mindnyájunknak Isten békéje ajándékozva, amit fel sem tudunk fogni és senki el nem vehet tőlünk.

Kedves Hívek!

Karácsony előtt állunk, a béke és kibékülés ünnepén. Teljes szívből kívánom Nektek a a kis Jézus mennyei békéjét és a Szent Család karácsonyi örömét!

Mint Tartományfőnök hozzátok jöttem, hogy megkérjelek benneteket, készítsük elő szívünket az Isteni gyermeknek és négy ajándékának. Tolmácsolom is a Generálisház döntését, hogy Budapesten pap váltás fog történni. Fuchs Atya saját maga már többször kérte, hogy egészségi okok miatt engedélyezzék felmentését.

E helyen szeretném Fuchs atyának szolgálatát és mindazt, amit mint lelkipásztor Magyarországon tett, megköszönni. Biztos vagyok abban, hogy továbbra is imáitokban gondolni fogtok rá.

Januártól Klaus Wilhelm atya veszi át Fuchs atya helyét és ő fogja a budapesti kápolnát ellátni. Az atya osztrák és hamarosan 25. papi jubileumát ünnepli. Biztosíthatlak benneteket, hogy ő is, mint Fuchs atya, nagy odaadással fog a lelkek üdvösségéért dolgozni.

Kérem fogadjátok a Generálisház döntését jóindulattal! Mindannyiunknak tisztelni kell a feletteseink vagy lelkipásztoraink papi tekintélyét. Össze kell tartanunk! A tradícióhoz hű katolikusoknak egy egységes harci csapatot kell képezniük! A tradíciót ma jobban támadják mint valaha!

A legutóbbi példa a Szeplőtelen Szűz Ferenceseivel történt gyalázatos elbánása, amit a Vatikán hajtott végre. Ennek a fiatal kis kongregációnak számtalan hivatása volt az utóbbi években, 800 szerzetes és több száz nővér, visszatértek a tradícióhoz néhány éve és baráti kapcsolatban állnak velünk.

Jelen pillanatban a Vatikán drákói módszerrel veri szét a ferenceseket.
  • - a generálisukat házi-őrizet alá helyezték
  • - a harmadrendet feloszlatták
  • - a kiadójukat bezárták
  • - 2 kolostort felszámoltak
minden tagot kizárás fenyegetése mellett esküre kényszerítenek a II. Vatikáni Zsinatra és az új misére.

Ezek a felfoghatatlan módszerek mutatják, milyen hevesen próbálják a katolikus tradíciót támadni és elnyomni. Ezért egyre jobban érvényes az, hogy a modernizmus és a hitetlenség elleni harcban egynek kell lennünk.

Végül Forduljunk a Szűzanyához, Magyarország Védelmezőjéhez. Ő a Regina Pacis, a Béke Királynője. Fordítsa irgalmas szemét felénk és járjon közben értünk, hogy tényleg egyek legyünk Krisztusban. Az egység erősít! Új erővel tejesítsük küldetésünket, amely a papi testvériségnek adatott: legyünk hitünk bátor tanúi, Mária apostolai, Isten dicsőségére, a lelkek üdvösségére és legyünk engesztelő lelkek a sok Isten ellen elkövetett sértésért.

Ámen.