A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2015. február 1., vasárnap

Prédikáció: Gyertyaszentelő Boldogasszony

Kedves hívek!


"Lumen ad revelationem gentium. Fény a népek világosságára."
Ezt a dicshimnuszt énekli az agg Simeon, amikor a kis Jézust tartja kezében, ez hangzik el a mai ünnepen is. A Kisjézust még az anyja kezében látjuk de ő már feláldozza. Ez az átmenetet a karácsonyi időszakból a húsvéti időszakba.

A mai ünnep szimbóluma a fény. Mit jelent a fény? Krisztust és az örök életet jelképezi bennünk. Krisztus eljön a pogányok világosságának. Egyben az egyházra emlékeztet minket a gyertya, melyet a keresztelésünkkor kaptunk. Emlékeztet minket az istengyermekségünkre és a hívek általános papságára.

Az egyház kezéből kapjuk a gyertyát mivel az egyház adja nekünk Krisztust és az isteni életet. A gyertyával, tehát Krisztussal megyünk végig az életünkben egészen az örök életig.

A kereszteléskor mondja nekünk az egyház: „Fogad az égő gyertyát és kifogástalanul őrizd meg a keresztségedet. Tartsd meg Isten parancsolatait. Amikor eljön az Úr a menyegzőre és vele minden szent a mennyei udvarból, akkor szembe mehetsz vele és élhetsz mindörökké.” Ahogy Mária mint áldozó asszony jelenik meg, aki gyermekét a golgotai áldozathoz felajánlja, úgy ajánlja fel az embereket Istennek.

Egy ilyen életút a katolikus hitű szeretet a Megváltó és a Szűzanya iránt. A világosságot hozza el életünkbe:
  • világosságot a modern pogányságban
  • világosságot az örök üdvösséghez egy csak a földi életre és vágyakra összpontosító társadalomban.

A pogányoknál sötétség uralkodik. A teremtési rend fel van forgatva. A legújabb rémhírek az osztrák „Die Presse” napilapból 2014. január 15-én:
  • a címlapon: „örökbefogadási jog a homoszexuálisoknak”
  • alatta: „A legfőbb bíróság eldöntötte, hogy az örökben fogadásnál nem szabad különbséget tenni a heteroszexuális és homoszexuális párok közt.” A cikk elején olvashatjuk, hogy „az azonos nemű pároknak a örökben fogadási tilalom megszűnt.”

Igen, tulajdonképpen átéljük a keresztény állam teljes összeomlását, Istenképét és teljes értékrendvesztését. Mennyire érezhetjük keresztény kultúránk eltűnését, mennyire érezhetjük a változásokat katolikus hitünkben és érzékelhetjük a keresztény erkölcs változását. A katolikus népeknél viszont észrevehető ez a világosság, illetve fény a népek világosságára.

A házasság kapcsolatai erősek, a családok gyermekeikben találjak örömüket és a vallási és szellemi érdeklődés már kis gyermekkortól lesz felébresztve. Ez egy igazi társadalom szellemi értékekkel, nemcsak földi érdekekkel.

Egyedi módon gyönyörködhetnek a katolikus nemzetek, illetve akik még néhány évtizede azok voltak, a kulturális javak sokaságában legyen az építészet, szobrászat, festészet, zene vagy szépirodalom.

Gondoljunk csak Magyarország csodálatos templomaira! Gondoljunk az örök Rómára, a Szent Péter Bazilikára, a Lateráni Bazilikára, Santa Maria Maggiore-ra és a számtalan szakrális műalkotásra.

A fény a bűn elleni harcból adódik. Lefebvre érsek 1979-ben Econe-ban a következőt mondta Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének prédikációjában: „A gyertyák a viaszból táplálkoznak és a viasz olyan mint a testünk, amelynek el kell múlnia, hogy a fény világíthasson, Urunk Jézus Krisztus fénye, azzal, hogy minden bűnünket legyőzzük. Gonosz hajlamainknak távozni kell, hogy világíthasson a fény, a mi Urunk Jézus Krisztus fénye!” (Damit die Kirche fortbestehe, 325. oldal)

Záró gondolatként elmondható, hogy ezek mind olyan okok, amelyek miatt egyházunkat szeretjük és az apostoli hitünkhöz hűek akarunk maradni.

Őrizze meg bennünk a Szűzanya Jézus Krisztus fényét, hogy kivihessük ezt a „fényt a népek világosságára” a világba!

Ámen