A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2014. szeptember 21., vasárnap

15. Vasárnap Pünkösd után - "Szűz Mária édes és hadsereg egyben"

Kedves hívek!

Két hét múlva zarándokol a ausztriai tartomány Mariazellbe. Ez a zarándokhely volt a magyarok egyik legfontosabb zarándokhelye, és ma is az. Ezért is szeretnék néhány szót Máriához és Mariazellhez mondani.

Ellentétesnek tűnő kijelentéseket találhatunk Szűz Máriáról:

  • Egyrészt "szelleme édesebb mint a méz", ahogy a bölcsesség könyvében olvashatjuk, amely több Mária ünnepen is fel van olvasva. Így Augusztus 22én, Mária szeplőtelen szíve ünnepén. "Én vagyok a szép szeretet és Istenfélelem anyja" Igen Mária szép, kedves és bájos.
  • Másrészt a Szeplőtelen Fogantatás vigíliájának communiójában ezt hallhatjuk: „Mariae  terribilis ut castrum acies ordinata - olyan rettenetes mint egy hadsereg támadásra kész felállásban"
Hogy fér ez tehát össze, hogy Mária "félelmetes, mint egy hadsereg" és "édesebb, mint a méz"?
Előszeretettel gondolunk mindig a kedves oldalára. Mennyi örömet, vigaszt és fényt adott Mária szívünknek. De gondoljunk Mariazellre. Mit tanít nekünk e zarándokhely története,
  1. a) Az 1157. évben kezdődik a történet Magnus szerzetessel, akit a St. Lambert bencés kolostorból küldtek egy favágók által lakott kis településhez pasztorálni.
    A Szűzanya szobrot, melyet magával vitt az erdőkbe hamarosan tisztelni kezdték az ottaniak. Egy kis fakápolnát építenek a Szűzanyának és egy szerzetesi lakot, egy cellát is kialakított. A két szót összeolvasva lesz belőle Mariazell.
  2. Már 1200-ban tehát néhány évtizeddel később Heinrich őrgróf Morvaországból, épített egy kápolnát kőből, hálából, hogy kigyógyult a köszvényből miután imádkozott a Mariazelli Szűzanyához. Így lett megalapozva a "Mater gentium Slavorum" elnevezés.
  3. 200 évvel később, 1400 körül, felépült egy tekintélyes gótikus templom ezen a helyen. Miért? 1363-ban I. Lajos, Magyarország és Lengyelország királya legyőzi a túlerőben lévő török támadását. Felesége tanácsolta neki e szorult helyzetben, hogy imádkozzon a Mariazelli Szűzanyához, amit meg is tett és megfogadta egy templom felépítését. A győzelem után betartotta a fogadalmát és a mai napig láthatjuk a szép gótikus tornyot a két barokk torony között.
    Mariazell a Magyarok legnagyobb zarándokhelye lesz és így nyeri el a "Magna Domina Hungarorum" címet. Mindszenty bíboros mondta: "Nekünk magyaroknak a szívünk és második otthonunk Mariazellben van."
  4. A Habsburgoknak is a szellemi otthonuk volt Mariazell, és szorult helyzetekben segítségül kérték Máriát, a Magna Mater Autstriae-t.
    A "Magna Mater Austriae" elnevezés II. Ferdinánd császárra vezethető vissza, aki azt mondta, hogy Mariazell a hazája. Savoyai Jenő herceg, a Habsburgok legnagyobb hadvezére is gyakran zarándokolt Mariazellbe a Szűzanyának hódolni.
  5. Utoljára 1917 emelkedett fel Mária Fatimaban mint a gonosz ellenfele, a bolsevizmus ellen.
    Amikor Ausztria 1945-től meg megszállás alá került, az osztrák kormány vezetői zarándokoltak el Mariazellbe, hogy az ország szabadságáért imádkozzanak. Így jött létre a "rózsafűzér hadjárat" mint egy bizalom jeleként a Szűzanyával szemben. Mária ebben a harcban  is nyertes maradt. 1955-ben Ausztria csodálatos módon felszabadult, holott a bolsevikok addig még egy országot sem hagytak el önkéntesen.
E rövid történelmi barangolás után következőt állapíthatjuk meg:

A Szűzanya bájos, "édesebb mint a méz" de "rettenetes mint egy harcra kész hadsereg". Hazánk mennyi csatájában maradt Ő a nyertes a sötétség elleni harcban? Hányszor tudta magát, mint harcra kész hadsereg megmutatni azoknak, akik bizalommal és hittel hívták segítségül?

Ezt a magatartást kell nekünk is a mai időkben megmutatni. Nekünk is a Szeplőtelen Szív legyen a menedékünk a mindennapi életben, legyen Ő a "Magna Mater", a "Nagy Anya". 

Eléggé igyekszünk minden nap? Mária a szívünk öröme?

Felsorakozunk a csata vonalban. A "Legio Mariae", a "Militiae Mariae" és az "Immakuláta" harc vonalába. Ki nem akarna a "Magna Mater"-nek harcolni? Egy "romlott lovag" lenne az, aki ne akarna, ahogy Loyolai Szent Ignác mondaná.

A mai időkben is Ő az, aki elpusztítja ellenségeinket. Mária Hétfájdalmú ünnepén az olvasmányban hallhatjuk Judit könyvéből, Judit mindig egy példakép Máriáról is, amikor lecsapja az ellenség vezérének, Holofernesnek fejét, ugyanígy csapja le Mária az ördög fejét. 

Ő a nyertes a harcokban, az antikrisztusi hatalmak ellen.

Ezzel a bizalommal vagyunk és ezt újítjuk meg napról napra imáinkkal és hódolatainkkal. A mai időkben is Ő fog győzni a liberalizmus és a modernizmus ellen. Ezért kérjük a Szűzanyát két hét múlva a zarándoklatunkon Mariazellben.

Csatlakozzatok ti is Magyarországon a zarándoklathoz, ha nem is tudtok személyesen részt venni, akkor szellemileg vegyetek részt a zarándoklaton és kérjék a "Magna Hungarorum Domina" -t , hogy védje és áldja meg a magyar hazánkat.

Ámen