A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2015. január 4., vasárnap

Prédikáció: „Jézus Szent Neve” Ünnep

„Ezért Isten felmagasztalta, és olyan nevet adott neki, amely fölötte van minden névnek, hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban.” [Fil 2,9-10]

Kedves testvérek!

A mai ünnep egy kiegészítés a Január 1. ünnephez, az Úr körbemetéltetéséről. A körbemetélésnél, a születés utáni nyolcadik napon kapta a gyermek a nevét. Az Úr neve "Jézus". Mit jelent ez a név? A válasz: A NÉV tulajdonképen egy dolog, vagy élőlény jelentését fejezi ki.

Amikor Mózes megkérdezte Istent az égő tövisbokornál, hogy mi a neve és hogy mit mondjon a népnek, Isten saját magának adott nevet. Azt mondta: "Jahve. Vagyok, aki vagyok" [Ex 3,13] Egy csodálatos név, Isten definíciója saját magáról. A név azt jelenti:
ÉN VAGYOK, ÉN VAGYOK AZ ÖRÖK LÉTEZŐ, AZ ÖRÖK, A MEGVÁLTOZHATATLAN.
A miatyánkban is azt kérjük, hogy "Szenteltessék meg a Te neved" és ez buzdít minket tiszteletre. Ugyanígy a második parancsolat: "Isten nevét hiába ne vedd!"
Isten maga az, aki például neveket ad:
  • Ádám: az ember földből
  • Éva: minden élők anya
  • Ábrahám: sok nép atya
  • Az Úr Simonnak "Péter" a szikla nevet adta
Mit jelent most az úr neve, illetve nevei? Tulajdonképen az Urunk nevei: Jézus Krisztus.

Mit jelent Krisztus? Krisztus "felkentet", Messiást jelent. Eredetileg nem a nevét hanem inkább a küldetését, illetve szerepét jelenti.

A régi liturgikus szövegek sokkal gyakrabban használják a "Krisztus" nevet mint "Jézust". A Szentmise kánonjában ötször találhatjuk az ima befejezéskor hogy, "Krisztus a mi Urunk által..."

Jézus neve a liturgiában nagyon ritkán áll egyedül, majdnem mindig össze van kötve a "Krisztus"-al. Krisztus nevénél gondolunk isten főpapjára, a királyra, aki a trónon ül és megint eljön, röviden: az emberré vált ISTENRE gondolunk.

A "Krisztus" elnevezés inkább egy liturgikus, objektív buzgóságnak felel meg.
Mit mond viszont a név "Jézus"? Gábriel arkangyal mondja a Szűzanyának: "Jézusnak fogod nevezni" [Lk 1,31]. Szent Józsefnek pedig elmagyarázza a név jelentőségét: "Jézusnak nevezd, mivel népét megváltja bűneitől."

Megváltónk tehát megváltó is legyen, ne csak a neve utaljon rá. Jézus neve tehát "megmentőt, illetve megváltót " jelent. Jézus névénél gondolunk tehát Jézusra mint ember, aki Palesztinán keresztül ment, látjuk emberi mivoltját, gyengédségét, alázatosságát, szeretetét, boldogságát és szenvedését.

Előttünk áll mint az emberfia, mint az isteni EMBER Jézus: ez inkább a szubjektív buzgóságnak felel meg. Szent Bernhardtól kedves gondolatok vannak Jézus nevéről: "Jézus neve táplálék is. Nem leszel megerősítve ahányszor nevére gondolsz? Minden lelki táplálék íztelen, ha nem e névvel van fűszerezve. Jézus méz a szánkban, kedves dallam a fülünkben és boldogság szívünkben. Gyógyszer, ha valaki köztünk szomorú, akkor Jézus jöjjön szívébe és ugorjon onnan a szájba, minden sötét felhő eltűnik neve világossága felkelésekor és minden vidámság visszajön."

Az Úrnak még több nevet is adtak:

  • Ézsaiás próféta Emánuelről beszél ami azt jelenti hogy "Isten velünk van"
  • Az Úr maga is emberfiának nevezi magát, a nevei viszont Jézus Krisztus

E név visszhangozzon reggeltől estig szívünkben, a reggeli imától az esti imáig legyen nyelvünkön és ajkunkról adjuk hírül a világnak.
Ámen