A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2014. november 16., vasárnap

Prédikáció: Szent Cecilia

Kedves testvérek!

Lefebvre érsek kezdettől fogva támogatta a Papi Testvériségben a gregorián éneket a Szentmise Liturgiájában. Ez egy jelentős különbség a modern liturgiához. Nagyon patrónusunk Szent X. Piusz biztosan örül a menyben az istentisztelet méltó ünneplésének a buzgóságáért. Ő rendelte el az egyházzenéről szóló Motu Proprójában, hogy legyen karének az iskolákban. 1903. november 22.-re tette, mindössze négy hónappal pápává választása után. Ez Szent Cecília, szűznek és mártírnak, az egyházzene patrónusának az ünnepe.

A Motu Propiojában olvashatjuk:

"Pásztori feladataink közt kétségtelenül kimagasló helyen áll, Isten háza méltóságának a megőrzése és elősegítése, ott ahol vallásunk szent titkait ünnepeljük..."
Ezután kiemeli az egyházzenét, és kihangsúlyozza a gregorián éneket mint az egyház énekét. Már velencei pátriárka korában is kitiltott mindenfajta világi zenét a templomokból és elrendelte minden parókiának, hogy alapítson iskolákat a gregorián karéneknek, hogy a hívek is megtanulhassák a szentmiséhez.

Az egyházi ének reformját mint pápa is folytatta és része lett uralkodása programjának: "Mindent Krisztusban megújítani!"

Az említett Motu Propriójában írja:

"Gondoskodni kell arról, hogy a gregorián ének be legyen vezetve a népnél, hogy a hívek megint eleven részesei lehessenek az istentiszteletnek, a szent titkoknak, ahogy az régen is volt."
Tehát patrónusunk égő akaratának és rendeleteinek felel meg, ha ápoljuk a a gregorián éneket. Ejtsünk néhány szót az egyházi zene patrónusáról.

Ha Római sétánk közben a Trastevere negyedbe érkezünk, nemcsak a legrégibb Mária templomot a "Santa Maria in Trastevere" láthatjuk, hanem egy impozáns kolostori templomot is megpillanthatunk, a "Santa Cecilia in Trastevere". Ez a templom azon a téren áll, ahol Szent Cecília mártírhalált szenvedett. A kriptából egy római ház maradványaihoz érhetünk, amely a teljes templom alatt fekszik.

Egy márványszobor mutatja Szent Cecíliát oldalfekvésben, úgy ahogyan koporsójában találták 1599-ben. A három kinyújtott új mint az utolsó, a Szentháromságról szóló hitvallásának értelmezhető.

Mi volt Szent Cecilia [aki 250 körül November 22-án halt meg] az élettörténete?


Cecíliát szülei a nemes, de pogány Valerianusnak jegyezték el. Elmondta jegyesének, hogy istennek szüzességet fogadott és Isten angyala védelmezi ebben. Valeriánus megszerette volna nézni ezt az angyalt. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha megkeresztelkedik, mondta Cecília. I. Urbán pápa saját maga készítette fel a keresztelésre. Nagy örömmel tért vissza jegyeséhez, keresztelése után és ténylegesen láthatta is az angyalt. Valerianus erre fel megtérítette testvérét, Tiberiust.

Alexander Severus császár alatt Valeriánust és Tiberiust feljelentették kereszténységük miatt a város prefektusánál Almachiusnál, és lefejezték őket.

A kivégzési helyhez vezető úton Maximus kapitány oly nagy benyomással volt bátorságuk és beszédük miatt, hogy ő is megtért és később mártírhalált szenvedett.

Az üldözők közben Valerianus házához értek, hogy elfogják Cecíliát. A katonák megkísérelték Cecíliát a fürdőben forró gőzzel megfojtani, de mivel ez nem sikerült így a bíró elé vonszolták aki megparancsolta, hogy három a tarkóra való kardcsapással végezzék ki. Nem halt meg rögtön, így barátai még hazavitték, ahol a bátor mártír környezetét a Krisztusban való hitre buzdította. Sok pogány megtért és megkeresztelkedett. A harmadik napon Cecília meghalt.

A késő középkorban Cecíliát az egyházzene patrónusa lett mivel esküvőjén egy hangszeren játszott. Karének közben e bátor hitvallóval és mártírral különös módon vagyunk összekapcsolva. Bárcsak egy kicsit is olyanok lehetnénk mi is, mint Szent Cecília, ez a bátor hős, aki egész életét Krisztusnak szentelte és érte halt meg. Ezért nyerte el a mennyekben a dicsőség hervadhatatlan koszorját és az örök életet.

Biztosak lehetünk Szent X. Piusz pápa és Szent Cecília közbenjárásában, ha igyekezünk a római egyházének ősi formáját ápolni, és ez nem más, mint a gregorián ének.

Ámen