A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2014. november 2., vasárnap

Prédikáció: Halottak napja

Kedves testvérek!

X. Szent Piusz pápa kompendiumában olvashatjuk a 9. hittételben: "Hiszek a egy, szent katolikus egyházban, a szentek közösségében." és a 147. kérdésben "Hol vannak az egyház tagjai?"
A válasz: "Az egyház tagjai részben a mennyekben, a dicsőséges egyházat képezik; részben a tisztítótűzben, a szenvedő egyházat képezik, részben itt a földön, ahol a harcoló [küzdő] egyháznak ismerjük.

Az egyház a maga teljességében, az egyházi éven belül soha nem látszódik olyan tisztán, mint Október végén és Novemberbe elején.

Ugyanis Krisztus Király ünnepén [október utolsó Vasárnapja] a harcoló egyházról emlékezünk meg a földön, amely a nyílt, világi társadalomban tevékenykedi. Ne Krisztus legyen a király a szívekben, a sekrestyékben, és a nyilvánosságban? Nem a teremtési és megváltási rendnek kellene az állami törvényhozás alapjának lenni? Nem a 10. parancsolatnak kellene a társadalom alapját képezni? November 1.-én ünnepeljük a mennyek összes szentjeit és November 2.-án a Megholt lelkekért, azokért a lelkekért imádkozunk akik a tisztítótűzben szenvednek.

Szent X. Piusz pápa kompendiumában a következőt írja a 223. kérdésre válaszolva: "...a szentek közössége kiterjed a mennyekre és a tisztítótűzre, mivel a három részegyházat a szeretet egyesíti: a dicsőséges, a szenvedő és a harcoló. A szentek értünk és a tisztítótűzben lévő lelkekért könyörögnek egyaránt. Tiszteljük és dicsőítjük a szenteket és segíthetünk a tisztítótűzben lévő lelkeknek, szentmise felajánlással, alamizsna adományozásával, bűnbocsánatokkal, és más jó cselekedetekkel.

A szentek közössége - a keresztelés által mi is hozzájuk tartozunk(!) - különösképpen azoknál a régi templomoknál mutatkozik meg, ahol a temető a templom körül van elhelyezve. A templomot látogató emberek a temetőn keresztül, az elhunytakért imádkozva, különösen a családtagjaiért, lép be a templomba és a képeket és szobrokat látva felemelkedik a Szűzanyához és a többi szenthez. Együtt imádkozik a többi hívővel Istenhez a harcoló egyház kéréseiért.

Mint katolikusok büszkék lehetünk, hogy ezen egyházhoz tartozhatunk, hiszen nincsen más csak ez az egyetlen, ahogy Szent X. Piusz pápa írja a 157. kérdésben. Kifejezetten azt a kérdést teszi fel, hogy nem lehetséges-e, hogy több egyház van? "Nem, nem lehet több egyház, mert ahogy csak egy Isten, egy keresztség és egy hit létezik, úgy csak egy igaz egyház létezhet."

Csak ez az egyetlen Isten által akart és alapított egyház van [Mt 16,18] az új és örök szövetség egyháza, az emberé vált isten áldozati halálán alapítva, a megváltónkon. Remélhetőleg ezt Ferenc pápánk és a 21. század püspökei is tudják. Jó Isten segíts nekünk...! Szentlélek könyörögjél értünk!

A II. Vatikáni Zsinat óta előszeretettel beszélnek "egyházakról" tehát többesszámban, a protestánsokat és az ortodoxokat is ide sorolva. Az egyházat átformálták és egyfajta ökumenikus egytálételt tálalnak elénk, amely ehetetlen! Nem, ez nem Jézus Krisztus egyháza.

Nagy szeretetünk az "unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam", a egy, szent, katolikus és apostoli anyaszentegyházé! Ebben az egyházban vagyunk közösségben a mennyek szentjeivel, a tisztítótűzben szenvedő lelkekkel és a harcoló egyházzal itt a földön.

Isten adja, hogy buzgó és élénk tagjai legyünk szeretett anyaszentegyházunknak!
"Reqiem aeternam dona eis Domine, et lux perpetua luceat eis."
"Az örök világosság fényeskedjék
nekik."
Amen.