A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2014. július 6., vasárnap

4. Vasárnap Pünkösd után

Kedves hívek!

1989. július 1-én Ő excellenciája Bernard Fellay püspök úr szentelt pappá Zaitzkofenben. Így a napokban ünnepelhetem papszentelésem 25. évfordulóját. Szeretném ezt az alkalmat megragadni és a mai napon a papságról beszélni. Az egyik kedvenc példabeszédem ehhez a témához, az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszéd.

Mindannyian ismerjük ezt a példabeszédet arról az emberről, aki Jeruzsálemtől Jerikóig ment. 1000 méter szintkülönbség van Jeruzsálem és Jerikó között. Egy út, amely meredeken, hegynek lefelé vezet. Jerikó mélyen, közel a holt tengernél fekszik.

Ez az ember rablók kezeibe esik, leütik, kirabolják és sérülten fekve hagyják. A kérdés az, hogy van e segítség neki. Igen, ezt a példabeszédet minden emberre és minden időben alkalmazhatjuk, mivel ez az eredendő bűn és a saját bűnök általi sebesítést jelképezi.

Ki fogja az embereket itt a földön megmenteni, a haláltól és a bajból, ki fog fényt, vigaszt és erőt adni? Ki fogja nekik az üdvözség útját mutatni, az emberi élet célját, amely nem a halálban hanem az örök életben van? Az ószövetségi törvény ebben nem tud segíteni. Ezt abból láthatjuk, hogy a pap és a levita elmennek a földön fekvő sérült mellett.

Az új szövetségnek kellett jönni, amely egy magasabb törvényt tartalmaz. Jön egy idegen, egy szamaritánus az úton. Ez az irgalmas szamaritánus a mi Urunk, maga a Megváltó. Mint egy idegen, úgy tűnik fel a lenézett szamaritánus nekünk. Ő az, aki a sebesült fölé hajol és irgalmat érez. Ő az, aki olajat és bort önt sebeire és bekötözi azokat.

Mi mást jelentene ez mint a szentségeket? A keresztelési szertartásnál szent olívaolajat használunk, a bérmálásnál, a papszentelésnél és a betegek megkenésénél szintén.

A bor a szentmisére emlékeztet. Az olívaolaj alaptáplálékként és az olajlámpákban van használva. A táplálékot mint a lélek táplálékát, a fényt mint az igazság fényét lehet értelmezni. Nem a papi feladatok lesznek ebben a példabeszédben leírva? Az embereknek segítséget nyújtani a szentségek által, a lélek tápláléka és az igazság fénye által?

A példabeszéddel kapcsolatban felidézhetünk még más Jerikóban történt eseményt.

Jerikóban tér meg Zakeus, a vámosok feje, az a csaló adóhivatalnok akit Jézus leszólít a fügefáról és akinek a házába betér. Egy csoda amit talán manapság is kívánnánk az Európai Unióban.

Az evangélium még beszámol arról az eseményről amikor a Jerikói úton egy vak ember kiált Jézusnak "Jézus, Dávid fia irgalmaz nekem! és Jézus meggyógyította”. Menj, a hited segített rajtad!"

Mit láthatunk ebből?

Jézus Krisztus meggyógyítja és megváltoztatja az embereket, megtéríti őket és felsegíti őket a bűnből és nyomorúságból. Ez is a pap feladatai közé tartozik. Hogy egy "második Krisztus" legyen.

Az irgalmas szamaritánus viszont még egy szamarat is vezet magával, amely segítségével a sebesültet elszállítja a fogadóba. A papnak is magával kell vezetni a szamarat. a szamár egy lenézett teherhordó állat volt, a szenvedés és a kereszt jelképe, a papnak pedig mindig kötődnie kell a kereszthez, másképpen nem tud tartósan jót tenni. A kereszt jelében tud másokon és saját magán segíteni.

A fogadó a katolikus egyházat jelképezi. A fogadós pedig, akire rábízza a sebesültet, a pápát. A két dénár pedig a két főparancsolatot jelenti, Isten és a felebaráti szeretetet, hogy ezek legyenek a fizetőeszközök az egyházban.

Nem az irgalmas szamaritánus példabeszédében láthatjuk a legjobban a pap feladatai leírását? Nem mutatja urunk Jézus Krisztus, az örök főpap, az irgalmas szamaritánus, hogy az újszövetségi pap milyen legyen és mit tegyen?

A lati szó religio /vallás/ azt jelenti hogy "visszakötni" az embert Istenhez. Az embereknek üdvözséget hozni a szentségek kiszolgáltatásával és az igazság hirdetésével.

Ma, hogy itt a "Patrona Hungariae" kápolnában ünnepelhetem az ezüstmisémet, köszönetet mondok ezért a Jóistennek és kérem Önöket kedves hívek, hogy imádkozzanak értem. Minden katolikus pap szeretne jó pap lenni, ahogy az irgalmas szamaritánus példabeszédben le van írva:
  • egy pap Jézus szíve szerint
  • egy pap, a katolikus egyház iránti szeretettel eltöltve
  • egy pap, összekötve az irgalmas szamaritánus anyjával, a Boldogságos Szűzanyával, aki különös képen is minden papa anyja.
A papnak szüksége van a hívek imáira, különösen ilyen nehéz és erkölcstelen időkben mint manapság. Terméseztessen, vagy talán természetfeletti módon Szent Istvánhoz is kell fordulnom.

A katolikus egyház nagy jótevője volt, mennyi gyönyörű templomot építettet. Milyen nagyon mutatta ki a szeretetét az egyházhoz, a szentmiséhez és a papokhoz. 

Ez különösen megmutatkozik fiához, Szent Imre herceghez írt intelmeiben:
1. A katolikus hit megőrzéséről
2. Az egyházi rend becsben tartásáról
3. A főpapoknak kijáró tiszteletről
…............
9. Az imádság megtartásáról
10. A kegyességről és irgalmasságról, valamint a többi
Milyen nagyszerűen munkálkodott az emberek jólétéért. Ez egy nagyon szép példa nekem és mindannyiunknak. A természetfeletti szeretetünk a katolikus egyházra irányul, amely Jézus Krisztus misztikus teste.

Segítsen tehát nekünk Szentistván, hogy a kegyelem által eltöltve, hozzájárulhassunk az egyház felépítésében és a lelkek üdvözségéhez.

Ámen

H.H.P. Klaus Wilhelm