A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2014. április 20., vasárnap

Húsvét Vasárnap

Kedves hívek!

Kedves hívek!

Szent Pál a mai olvasmányban kiáltja hozzánk:"... húsvéti bárányunkat, Krisztust feláldozták!" És a Glóriában is énekeljük:"Isten báránya, aki elveszed a világ bűneit." Hogyan létezik az, kérdezhetnénk, hogy a Húsvéti Szent misében ennyit beszélünk a halálról? Pius Parsch kanonok egy magyarázatában a mai ünnephez következőt írja: "Ne a feltámadásra figyelj, hanem Krisztus halálára a Húsvéti Szent mise témájára." (Pius Parsch:"Das Jahr des Heiles", Klosterneuburg bei Wien 1952)

Az oratio az ünnepi gondolatot két egymással ellentétes képben fejezi ki: a győztes legyőzte a halált Golgotán és kinyitotta a kapukat a paradicsomhoz.

Most mégis – a Golgotán keresztül - a feltámadásnál lyukadtunk ki.

Ezt a nagy győzelmet anyaszentegyházunk a következő dogmában jelenti ki: Harmad nap a halála után Krisztus dicsőségesen feltámadt a halottak közül. (De fide)

Az igazságot hirdetik nekünk a szent apostolok, így Szent Pál a Korintusiakhoz írt levélében"..:eltemették és harmadnap feltámadt, az Írások szerint." (1Kor.15.4) "Ha tehát hirdetjük, hogy Krisztus feltámadt a halálból, hogyan állíthatják némelyek közületek, hogy nincs feltámadás?" [1Kor 15.12]

Mit jelent az, hogy: „Harmad nap a halála után Krisztus dicsőségesen feltámadt a halottak közül?

Azt jelenti: „A test a lélekkel ismét egyesítve lett. Így ismét életre kelt. Jézus feltámadt a lezárt sírból. Egy angyal azután eltolta a követ, jelezve: A sír üres, az Úr feltámadt!”

Dicsőségesen azt jelenti színeváltoztatott. A feltámadt teste sugárzott mint a nap, finom és mindent átható, gyors mint egy gondolat, képtelen a szenvedésre és halálra. Ezen a testen Jézus megtartotta sebeit, mutatva, hogy ez az a test amelyben a keresztre volt feszítve és a sírban feküdt.

Szó szerint a feltámadás igazságától függ teljes katolikus hitünk. A Názáreti Jézus harmad nap feltámadt a halottaktól, Ez a keresztény hit központi dogmája.

Szent Pál apostol a Korintusiakhoz írt levelében tisztán kijelenti: "Ha pedig Krisztus nem támadt fel, semmit sem ér a hitetek, mert még mindig bűneitekben vagytok." [1.Kor 15.17]

Ezt a mondatot - mellékesen mondva - a modernistáknak kívülről kellene megtanulni, mindenekelőtt a püspököknek és bíborosoknak, és akkor a jelenre-orientált, humanista, felvizezett teológiájuk is megváltozna.

Egy nap megkérdezték a volt német miniszterelnököt, Helmut Schmidt-et, egy hívő evangélikus keresztényt, hogy hisz e a halálon túli életben. Következő választ adta: "Hiszem, hogy a tetteinknek nyomai megmaradnak." Ez egy bizonytalan válasz, amely nem emlékeztet egy halálon túli életbe vetett hitre, hanem inkább a tetteink vagy nem-tetteink hatására az életben.

Az igazságot a halálon túli továbbélésre Jézus Krisztus feltámadása hirdeti: Ő nem csak lélekben él tovább, hanem halálra kínzott teste színevátoztatott módon ragyog! Testtel és lélekkel jelenik meg az apostoloknak és sok más tanúnak. Eszik, iszik és beszél velük.

A mai vasárnap stációs temploma Rómában a St. Maria Maggiore, a csodálatos Mária templom. A hagyomány szerint Krisztus először szent anyjának jelent meg, hogy ezt a nagy örömet közölje vele. "Regina caeli laetare, alleluja. Mennynek Királyné asszonya, örülj szép Szűz, alleluja"

A megváltás munkája megtörtént, a Megváltó kinyitotta az ajtókat az örök élethez.

Hihetjük, remélhetjük, hogy az emberi élet az örökkévalóságra lett teremtve?

Hogy a Megváltónk az örök élethez akar minket vezetni?

Igen, hihetjük, remélhetjük! Sok tanú látta és hirdette az akkoriban élőknek és a következő generációknak: A Megváltó feltámadt!

És ahogy a katekizmus a kérdésre "Mit mutat nekünk Jézus Krisztus feltámadásával?" tanítja:

Jézus Krisztus feltámadásával azt mutatja, hogy:

  1. Ő valóságos Isten,
  2. mi is valamikor feltámadunk a halottak közül.
Énekeljük tehát mi is a mai Húsvét Vasárnapon - szellemileg Rómába, a St. Maria Maggiore-ba helyezve magunkat ezt a Mária himnuszt:
Regina caeli laetare.
Mennynek Királyné asszonya, örülj szép Szűz, alleluja, Mert kit méhedben hordozni méltó voltál, alleluja.
Amint megmondotta vala, feltámadott, alleluja. Imádd Istent, hogy lemossa bűneinket, alleluja.
Örülj és örvendezz Szűz Mária, alleluja! Mert valóban feltámadott az Úr, alleluja!
Ámen