A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2014. február 17., hétfő

Előböjt és Nagyböjt

Septuagesima vasárnapjával megkezdődik egy fajta előkészület a böjti időszakhoz. Buzdítva leszünk, hogy megvizsgáljuk bűneinek, azokat őszintén bánjuk meg és nagylelkűen engeszteljünk értük.
Következő módon tehetjük ezt meg:
  1. Munkánk által, illetve teljesítsük feladatainkat ott, ahova Isten állított minket., istenhez való szeretettel.
  2. Harc a szenvedélyek ellen. Az olvasmányban mérkőzésekről van szó, hogy elnyerjük a koszorút a futásnál, felhív minket, hogy testünket megzabolázzuk, szolgalátképessé tegyük.
  3. Fogadjuk el szenvedésünket és próbatételeket, melyek igazságosan lettek ránk szabva.

Ezekhez a Quadragesimában (40 napos Nagyböjt Hamvazó Szerdától) hozzájönnek még böjt, absztinencia és alamizsna, amelyek segítenek a mérkőzésben a megpróbáltatásokat legyőzni.
Ezeket a műveket Jézussal egyesülve végezzük el, aki 40 napon át a sivatagban tartózkodott, hogy helyettünk engeszteljen. Beleegyezett, hogy az ördög megkísérelje, így mutatva, hogy ellen kell állnunk neki.

Nagyon szépe tanít minket a prefáció, hogy a böjt által a bűn gyengítve lesz, a szív Istenhez emelve és erények és érdemek megsokasodnak. (kis változásokkal átvéve: Tanquerey: "Grundriß zur aszetischen und mystischen Theologie")

Böjt és Absztinencia a Nagyböjtben

  • Böjt: Egy teljes étkezés és két szerény étkezés.
  • Absztinencia: Húsételek elhagyása

Böjt és absztinencia manapság csak Hamvazó szerdán és Nagypénteken kötelező (böjtölés a 18-tol 59 éves korig absztinencia a 7. életkortól az élet végéig, ahogy az egészség engedi)

Lefebvre érsek javasolta viszont a régi szabályozások betartását. Tehát, böjtölés és absztinencia minden pénteken és Quatember napokon a nagyböjtben. Aki tud többször is megteheti, naponta is.

A dohány, alkohol és Tv-től tartózkodás is legyen része a Nagyböjtnek.

A Szentmiséből, a Nagyböjt prefációja:
Valóban méltó és igazságos, illő és üdvösségünkre való, hogy mindig és mindenhol hálát adjunk neked, szentséges Úr, mindenható Atya, örök Isten; Te a testi böjttel elfojtod a vétket, szárnyat adsz a léleknek, erény és jutalmat osztasz Krisztus a mi Urunk által. Általa magasztalják fölségedet az angyalok, imádják az uralmak, tisztelik a hatalmak, az egek és az egek erői boldog szeráfokkal egyesült ujjongással ünnepelnek, add kérünk, hogy az ő szavukhoz csatlakozzék énekünk és alázatos dicsérettel zenghessük:
Szent vagy, szent vagy, szent vagy, mindenség Ura Istene! Dicsőséged betölti a mennyet és a földet! Hozsanna a magasságban! Áldott aki jön az Úr nevében. Hozsanna a magasságban!