A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2015. augusztus 9., vasárnap

Pünkösd utáni XI. Vasárnap - Szent Lőrinc

Kedves hívek!

Holnap ünnepeljük Szent Lőrinc ünnepét. Nagyon jól illik az idei forró, nyári napokhoz, hiszen ismert a történet, hogy a roston sütötték meg és így szenvedett mártírhalált. Szent Lőrinc Róma leghíresebb mártírjai közé tartozik. Mártíriuma 258-ban, Valérián császár alatt volt, az ó-egyház legismertebb eseményei közé tartozik. Ezt a tényt támasztja alá, hogy Róma 7 főtemploma, illetve zarándok temploma közül az egyik Szent Lőrincnek van szentelve.

A "Szent Lőrinc a falakon kívül". Kostantin császár építette 330-ban az első három hajós bazilikát a szent sírja felett. De néhány más szentély is viseli Rómában a nevét.

Életéről annyit ismerünk, hogy egy fiatal diakónus volt, később pedig archidiakónus, tehát vezető pozíciót töltött be az egyházban és 6 más diakónussal együtt hűen szolgálták az egyházat Rómában. Állítólag Spanyolországból származik. Közeli barátságban állt II. Sixtus pápával (görögül Xystus, mivel született görög volt) aki az egyházat vezette 257-258 ban. Mindkettőjüket, Lőrincet és Xystust a szentmisében a szentek megemlékezésében a konszekráció előtt vannak megemlítve.

A diakónusok főfeladata a szegények és rászorultak körüli tevékenységek voltak. Fáradhatatlanul gyűjtötték az adományokat a szegényeknek, özvegyeknek, betegeknek, árváknak és nyomorultaknak, amit szétosztottak közöttük.

Ezen odaadása miatt Lőrinc elnyerte a város lakosainak tiszteletét.

Valeriánus császár alatt egy nap keresztényüldözés tört ki. A császár a római birodalomban 253-257 között uralkodott. 257-ben kezdte a keresztényeket üldözni, főleg a hierarchiát, tehát a püspököket és vezető egyéniségeket. Őket próbálta megsemmisíteni.

Az első áldozatok között volt II. Sixtus pápa. Azt híresztelték, hogy amikor a pápát kivégzéséhez vitték Lőrinc már az úton ahol csatlakozni akart hozzá, hogy vele együtt haljon meg. A pápa viszont azt parancsolta neki, hogy ajándékozza az egyház javait a szegényeknek és továbbra is tegye dolgát hiszen úgyis hamarosan követni fogja a mártíriumba. Valóban a prefektus hívatta Lőrincet, hogy elvegye az egyház állítólagos kincseit. Lőrinc megkérte a prefektust, hogy adjon neki egy pár nap időt, hogy összeszedhesse az egyház kincseit. Ő ezt megengedte neki. Lőrinc végig ment a városon és összeszedte mindazon embereket, akik az egyház által voltak támogatva, segítve. Három nap után összegyűltek a szegények: aggok, vakok, némák, nyomorultak, leprások, árvák, özvegyek, szüzek. Amikor megkérdezte a prefektus, hogy hol vannak az egyház kincsei, Lőrinc csak annyit válaszolt, a tömegre mutatva: "Itt vannak az egyház kincsei" A prefektus dührohamot kapott és parancsot adott, hogy kínozzák meg Lőrincet és tegyék egy tüzes rostra. Lőrinc még szenvedésében is megtartotta humorát és azt mondta a prefektusnak. "Az egyik oldal már átsült, megfordíthatsz!"

Boldogan és a mennyek utáni vágyban 258. augusztus 10-n vissza adta életét Istennek. Szent Lőrinc példája egy bátorítás nekünk a mai világban.

A nagy antiliberális pápa, IX. Piusz azt kívánta,hogy utolsó nyughelye a szent Lőrinc bazilikában "San Lorenzo fuori le mura" legyen. Talán úgy érezte magát a liberalizmus és forradalom elleni harcában mint Lőrinc a roston? Nem értékelték a humorát, melyet ilyen nehéz időkben is meg tudott őrizni. Nem élünk mi is olyan időkben amikor a liberalizmus és a pogányság tombol a tüzes rostra feszített alatt?

Még halála után is eltalálta IX. Piuszt a világ gyűlölete, amikor koporsóját kövekkel dobálták meg a nacionalisták és antiklerikálisok, majd a Teverébe akarták dobni 1881. július 12-ről 13-ra virradó éjszakán, amikor a Vatikánból a Szent Lőrinc bazilikához vitték.

Csak az olasz biztonsági erők tudták ezt megakadályozni. A következő években több merényletet követtek el IX. Piusz nyughelye ellen.

Segítsen nekünk Szent Lőrinc közbenjárásával, és adjon lelkünknek valamennyit a Jézus Krisztus iránti hitéből, bátorságából és humorából a szenvedések közepén.

Ámen