A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2014. december 26., péntek

Prédikáció: Szent István vértanú

Kedves testvérek!

Szülőfalumban, Siering Steyernél a plébánia templom Szent István protomártírnak van szentelve. A templom belsejét egy gyönyörű újgótikus főoltár alkotja. A főmotívum egy drámai jelenet: Szent István megkövezése. Szent István térdel a földön, kezeit az éghez emelve, miközben az emberek köveket szednek fel a földről és felé dobják.

Szent István vértanú gyakori védőszent, illetve templom titulus a Duna menti országokban, egészen Magyarországig. Nem szabad elcsodálkoznunk hiszen a bajorországi Passauból indult el tisztelete a Duna mentén. Maga a Passaui katedrális is Szent Istvánnak volt szentelve és így sok település átvette ezt a templom titulust, illetve Szent Istvánt mint védőszentet.

Ismert példája a bécsi Stephansdom. Szent István jól illik az evangéliumi küldetéshez, mivel félelem nélkül hirdette az igazságot és mártírhalált szenvedett érte.

A megváltó Betlehemben született és elragadtatva továbbította e hírt a világban. Még halála előtt híresztelte: "Láttam a mennyeket kitárva és az emberfiát Isten jobbján állni." Manapság Lefebvre érseket hasonlíthatjuk hozzá, mint bátor prédikátorhoz, vagy Keresztelő Szent Jánoshoz.

Ő is kiáltott az igazságért, az idő szelleme és a hatalmasok ellen. Őt is utálták mivel Jézust, mint az világ egyedüli megmentőjét hirdette.

Bizonyos vonásokban a történelem sokszor ismétli magát. Amikor a mai evangéliumban megváltónk a próféták meggyilkolásáról beszél, akkor ez napjainkban is érvényes a mai Európában. Ez a média nyomása és hírnévrontása. Hogy milyen nehéz a nyomásnak ellenállni, azt mutatja a püspökök félelme amikor elhallgatják az igazságot.

Milyen nehéz a hithű katolikusoknak is, hogy hitüket megőrizhessék és élhessék!

Kérjük tehát Szent Istvánt, hogy példájával ragadtasson el minket és hirdessük Jézus Krisztust mint a világ megváltóját!
Ámen