A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2014. március 2., vasárnap

Qinquagesima vasárnap

Az énekek éneke. A Szeretet Himnusza. A mai Szent Lecke nem hiába híres. Minden mondatáról el lehetne elmélkedni. Az igazi keresztény szeretetről szól. Szinte minden bekezdésnél megvallhatjuk magunknak: "Ez nehezemre esik", vagy "ettől még messze vagyok".
Azokra a szavakra gondolok mint:


"A szeretet türelmes...., a szeretet jóságos,...
...a szeretet nem féltékeny,...
...nem kérkedik, nem is kevély.
...nem tapintatlan,...
...eltűr, mindent,
...mindent elvisel."

Hol látjuk ezt a szeretetet tökéletesen, teljesen megvalósítva?

Persze a válasz könnyű. Ezt a szeretetet Urunk Jézus Krisztusban látjuk tökéletesen megvalósítva:

"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen" [Jn 3,16]

Isten az, aki szeret és Isten az, aki a legnagyobb szeretetet mutatja felénk. Odaadásban, önfeláldozásban másokért.

Mivel Isten nem tud szenvedni, így a második Isteni Személy a megtestesüléskor vette fel a szenvedőképes emberi természetet.

Aquinói Szent Tamás beszél az emberi természet gyengeségéről, amelyet az Úr felvett. A Summa Theologica quaestio 14-ben összefoglalva a következőt mondja:

Az Úr lelke tökéletes, de az emberi test gyengesége megmarad rajta, hogy bűneink terhét vigye, hogy engesztelődjön értünk. Bűneinket testével engesztelte ki.

Mit jelent a jóvátétel? A bűnös a büntetést saját maga viseli tetteiért, vagy valaki önkéntesen viseli a bűnös helyett.

Így történt ez Krisztusnál is, ahogy Izajás próféta írja "Igen, a mi bűneinkért szúrták át, a mi gonoszságainkért törték össze" [Iz 53,15]

Önkéntesen vette magára az Úr a büntetéseket, hogy szeretetből értünk áldozza fel magát. A jóvátétel viszont nem lenne hatékony, ha a lélek nem szabad akaratából és szeretetből tenné ezt meg.

Ez csak néhány gondolat a Summa Theologicá-ból.

A Szűzanya is nagy az együttérzésben, ami a fia és az emberi lelkek iránti szeretetéből fakad.
Mint "mater dolorosa", a fájdalmak anyja, könnyeit és szenvedését ajándékozza nekünk, hogy a kegyelmet nyerjen értünk. Nem akarja gyermekeit elveszíteni.

A szeretet melyik fokán állunk mi?


Mérjük magunkat az "énekek énekéhez" és kérdezzük magunktól: Megvannak bennem azok a tulajdonságok, melyeket az előbb felsoroltak?
  • A keresztény szeretet átugorja az akadályokat, nem engedi magát legyőzni,"türelmes" és "elvisel mindent".
  • Eltűri, ha egyszer meg lesz sértve és nem gubózik sértődékenységbe.
  • Megbocsájt és nem marad a keserűségben.
  • Ez a szeretet nem számító: "Te ezt meg ezt a jót tetted velem és én ezért ezt és ezt a jót teszem veled de nem többet."

Nem, ez a szeretet önzetlen! Ez a szeretet számítás mentesen ad mindent.

Krisztus szeretetében felnövekedve, kétségtelenül Marcel Lefebvre érsek egy nagy személyiség volt napjainkban.

Mindenki, aki ismerte Lefebvre érseket tudja, hogy mennyi tulajdonsággal rendelkezett az "énekek énekéből". Türelemmel viselte a sértéseket és üldöztetéseket, amit modernista püspöktestvéreitől kapott. Rendíthetetlen szeretetet és belső nyugalmat sugárzott kifelé és évtizedes harcában, a modernista Rómával.

Barátságos és meggyőző modora volt, ami erős hittel párosult. Nagy öröm volt minden alkalom, amikor a nagy, katolikus hitvédővel találkozott az ember.

Legyen tehát ebben a nehéz időkben egy jó példaképünk. Befejezésként még egy szó a Szent Evangéliumhoz.

Ahhoz, hogy az énekek énekét és Jézus Krisztus mindent túlszárnyaló szeretetét megérthessük, idő és az érettségben való belső növekedés szükséges. Az Apostoloknak is évek kellettek, hogy megértsék Urunk szavait. Amikor az Úr bejelenti szenvedését, az Evangéliumban olvashatjuk: "Egyedül ők nem értettek belőle semmit; ez a beszéd sötét volt számukra és nem fogták fel, mit akart mondani."

Ezek a szavak ránk is érvényesek. Érlelődjünk a nagyböjti időszakban, Jézus Krisztus keresztjének teológiájában, hogy minél jobban és mélyebben érthessük meg Urunk Jézus Krisztus szeretetét.
Ámen
p.Klaus Wilhelm