A fenti naptár a következő, nyilvános megosztási linken beágyazható asztali naptárakba, mint a Thunderbird Lightning kiegészítőjébe, vagy az Outlook-ba, de minden olyan Naptárba is, mely képes kezelni az *.ICS kiterjesztést. Link: https://www.google.com/calendar/ical/magyarpredikaciok%40gmail.com/public/basic.ics

2015. június 21., vasárnap

Prédikáció: Zarándoklat Rómába Szent Péter és Pál apostolok ünnepére készülve

Kedves hívek!

A júniusi hónaphoz illően ma egy lelkizarándoklatot teszünk Rómában, ahol meglátogatjuk Péter és Pál apostolok nyughelyét mivel június 29. tartjuk a két apostol ünnepét.

Először a lenyűgöző St. Péter bazilika előtt állunk meg. Ezen épület történelmét kutatva a következő történelmi tényekre bukkanhatunk:

Konstantin római császár kezdte el építését még 324 ben. A templomot arra a helyre építette, ahol Szent Péter sírja volt. A Bazilika 25 év építés után készült el 349 ben. Csodálatosan sikerült, de későbbi épitésénél még ezt is felülmúlta. A jelenlegi Szent Péter bazilikát 1506 ban kezdték építeni és 1590 ben fejezték be. 84 év alatt készült el, ahogyan ma elénk tárul. A hatalmas kupola alatt helyezkedik el Szent Péter sírja. A pápai oltár alatti kriptában a látogatók megtekinthetik a márvány koporsót és imádkozhatnak előtte.

A Bazilika előtti teret pedig 1656 -1667 között építették.

Szent Péter sírja

A legfontosabb kérdés az, hogy valóban Szent Péter maradványai itt fekszenek a Bazilikában? Hihetőek-e az ezt illető hagyományok? Nem tűntek-e el az elmúlt 2000 év viharaiban maradványok? Régészek az 1940 es években egy nekropolis maradványait találták meg a bazilika alatt. Pontosan a főoltár alatt találtak egy sírhelyet. Ebben a, márványlapokkal kibélelt, sírban emberi maradványokat és egy feliratot találtak. "Petros eni" szó szerint: "Itt Péter van benne" . A földi maradványok értékes aranyfonalakkal átszőtt purpur anyagban voltak tekerve. Tényleg Péter apostol földi maradványai? A vizsgálatok meggyőzően igazolták, hogy: Valóban Szent Péter sírja fölött építették a bazilikát!

Mi a helyzet Pál apostol sírjával?

Sírját a "a falakon kívüli Szent Pál" bazilikában tisztelik. Kérdezhetjük itt is, tényleg Szent Pál maradványai fekszenek itt? Hihetünk a hagyományoknak? Az 1300 éven át állt a bazilikát 1823 ban egy tűzvész pusztította el. Amit nagyszerű művészek alkottak és álmodtak meg és több mint 1000 éven át állt, hamuvá és porrá vált. Csak egy egyetlen római nem tudott e katasztrófáról, a haldokló VII. Piusz pápa akit meg akartak kímélne a szörnyű hírtől.

Hamarosan elkezdték a bazilika újjáépítését és igyekeztek az eredeti stílusát megtartani. Ahogy ma is láthatjuk a bazilikát, 30 év után, 1854-ben elkészült el. 2002-től óvatos feltárásokat végeznek a Bazilika alatt. Különböző márványlapokat szedtek fel. 2005-ben a világ az évezred felfedezésről hallhatott. Egy rózsaszínű márványkoporsót találtak, melyet 1600 év óta biztosan nem nyitottak fel. Két márványlap alatt fekszik, ahol azt olvashatjuk, hogy: "PAVLO APOSTOLO MART" mely jelentése: "Pál apostol és mártírnak" A belsejének a vizsgálatai 2009 óta folynak.

Amit eddig meg lehetett állapítani szintén arra utal, hogy itt is ténylgesen Szent Pál Apostol földi maradványai fekszenek. A „a falakon kívüli Szent Pál" bazilika valóban az apostol nyughelye fölött lett építve.

A 1974. május 24-26-i zarándoklaton Lefebvre érsek meglátogatta az apostolok sírjait. Rövid beszédet mondott a Szent Péter bazilikában: "Nem szabad elfelejtenünk, hogy Szent Péter bazilikájában vagyunk, amely egyházunk apostoliságának a legnagyobb bizonysága. A "a falakon kívüli Szent Pál" bazilikában pedig azt mondta: "Kérjük őt (Szent Pált) hogy készen álljunk arra is, hogy akár a vérünket is adjuk hitünk védelméért, ha szükséges lenne."

Az apostoli sírokhoz történő zarándoklatunk végéhez értünk. Segítsen minket a menyből a két Apostol, hogy a katolikus hithez hűek tudjunk maradni, "minden idők egyházához" ahogy Lefebvre érsek szokta mondani. Ez azt jelenti, hogy hűnek kell maradnunk a CREDO-hoz, a 10 parancsolathoz, a hét szentséghez, hűnek a hagyományos Szentmise áldozathoz, hűnek a Szent Szűz tiszteletében, röviden: hűnek a katolikus egyház tanításához.

Ámen